2009 m. kovo 5 d., ketvirtadienis

Kažkas panašaus į Laimę

Kai aš galvoju, kad man dabar gyvenime nelabai yra lengva gaudytis, nuotaiką įtakoja pro šalį plaukiantis debesėlis, visi kažkuo nuvilia ir vėl manau, kad per daug galvoju apie dalykus, kurie nepriklauso nuo manęs,- žiūriu filmus apie paprastą paprastų paprastai gyvenančių žmonių laimę.

Vienas iš tokių, vos vakar šmėžavęs monitoriuje - Laikas būti laimingam.




Jaučiu simpatiją tokiems nelaimingiems, bet apie laimę kalbantiems ryškiai gana menko biudžeto filmams, lengvai apsieinantiems be pompastikos.
Be abejonės, iš karto pradėjus žiūrėti prisiminiau "4 mėnesiai 3 savaitės ir 2 dienos", bet tai gana natūralu, o ir šiaip čekai labai puikiai sugeba paliesti problemas ir sujaudinti žiūrovą per savo postsovietinės buities absurdiškumą, kuri labai padeda pajausti liūdną realizmą ir suprasti herojus, kurie visuomet atrodo super natūraliai. Kalbant apie aplinką, tai buvo gana sudėtinga suvokti ar tai vyksta dabar, ar visa jau buvo, nes gyvenimas atrodo toks minimalistinis, o kartais išlendantys neslepiami nauji automobiliai, Kalėdų proga gautos video kameros ar muzikiniai centrai suglumina. Vadinasi, žmonės tiesiog taip paprastai gyvena. Net susimąstau, kodėl LT kine taip mažai buities įtraukiama į siužeto vingius, daugiau kažkodėl į herojus dėmesys kreipiamas.. Na, neskaitant Balkono, aišku, kuris praktiškai tik ir laikosi ant kuriamos atmosferos, bet ne apie tai čia juk..
Filmas tikrai super - moderniosios visuomenės problemos, ligos ir ydos paprastų žmonių gyvenimuose. Kartais pamirštu, kad tokius dalykus galima vaizduoti ne tik dokumentiniuose filmuose ir visa tai dar gali atrodyti nesuvaidinta. Įtraukė, išlaikė dėmesį ir pabaigoje labai labai maloniai nustebino, taip palikdamas minčių - vadinasi, gavau ko tikėjausi.

Dabar mintyse dėstosi kažkuo panašios tematikos trejetukas: jau minėtas "4 mėnesiai, 3 savaitės ir 2 dienos, "Padėk sau ir Dievas tau padės" bei "Laikas būti laimingam". Ir kietos širdies, nepermaldaujamas blizgučių arba trilerių ir siaubų mėgėjas manęs čia niekada nesupras.

p.s. man visada patinka čekiško alaus reklamos čekų filmuose.

1 komentarai (-ų):

Judita S. rašė...

Gaila,kad aš tiek mažai galiu pasakyt apie kiną, šitiem mažai mačiau, bet žmogų kuris mane į tai įtraukė atsiminsiu visą gyvenimą.
Iš trijų tavo išvardintų nei vieno filmo nemačiau... bet 4m. 3sav. ir 4 d. - jau greitu laiku :)

 
Blogger design by suckmylolly.com