2011 m. kovo 31 d., ketvirtadienis

Atsakymas arba trumpai apie požiūrį į studijas ir ateitį


Jaučiu, kad šis straipsnis tuoj taps tikrai populiariu socialiniuose tinkluose, nes vienas protingas jaunuolis sudėliojo aktualią nūdienos problemą į vieną ilgą tekstą, kuris kabina nuo pat pradžių. Ir gerai padarė.

Perskaičiau ir sukirbėjo daug minčių, kurios skatina kalbėti apie tai, ką jau seniai noriu pasakyti. Bet šįvakar tik trumpai. Kad Jūs žinotumėt, kiek abiturientų mane kankina klausimais ar rinktis mano tokią ribinę įdomiai skambančią specialybę. Jie mane verčia rinktis ar juos nuvilti ar motyvuoti ir leisti nusivilti/džiaugtis patiems. Įdomu tai, kad tie bebaigiantys mokyklą žmonės mane susiranda per kitų žmonių rekomendacijas "žiūrėk, ji studijuoja KV ir daro tą ir tą". Ir nežinau ar tie tarpininkai daro gerai, kad siunčia pas mane, žmogų, atstovaujantį saujelę visų šios studijų programos studentų, kurie yra laimingi priėmę šitą sprendimą. Aš juk mažuma, manimi tikėti apgaulinga!
Ką aš atsakau visiems tiems, kurie paskaitę studijų anotaciją tikisi tapt arba nerealiais muzikos prodiuseriais, mega renginių režisieriais arba teatrų marketingų guru? Sakau, kad viskas priklauso nuo Tavęs, niekas nenusileidžia iš dangaus. Universitetas ir neturi to daryti. Aš gaunu tai, ko ir tikiuosi: postūmį siekti, domėtis, suvokti rinką, gebėti ją įvertinti, ekonominius pagrindus (dievaži, žodis kultūra nereiškia, kad vadybos disciplina nėra tikslusis mokslas!), padėjo išgryninti nišą ir pažvelgti į kultūrą kaip tikrai plačią sferą, o ne tik mokyklinių renginių režisūrą, akademikai sugebėjo duoti ir dar daugiau. Puikiai žinau, kad jų tikslas nėra auginti armijos profesionalų, gerai, jei laidoje bus keli save suradę žmonės. Todėl, kai mums duodavo tris laisvas dienas per savaitę, aš jas naudojau dirbti tiek sau, tiek visuomenei naudingą darbą, surasti nišą, kurioje jaučiuosi geriausiai ir galiu nuveikti daugiausiai. Ir tai nėra lengva.

Kodėl aš nesigailiu savo studijų sprendimo? Todėl, kad suprantu ko turėčiau tikėtis ir ko ne. Tai požiūris į savo galimybes. Nes aš ŽINAU, kad visi pabaigę išeisim į tą pačią rinką vienodomis sąlygomis. Ir ŽINAU, kad studijos yra tas laikas padaryti tas sąlygas man priimtinesnėmis, nes kol aš studentė, tol man atleidžia, kai baigsiu - klaidų nebedovanos, juk aš specialistė! Pasaulis yra neteisingas, arba kaip Martynas kartą man sakė "Dovile, pasaulis yra SUGEDĘS", todėl svarbu su šia tiesa susipažinti kuo anksčiau, o po to surasti sprendimus, kurie yra visur aplink Tave, tik kartais nepamatai išsigandęs. Iki specialisto man dar augt ir augt, bet, manau, aš jau kelyje, o į tą kelią įšokti sunkiausias darbas:)

Mokytis man liko pora mėnesių. Baigti mokslus nebaisu, nes jau žinau, ką noriu daryti gyvenime ir kokiu keliu man eiti.

9 komentarai (-ų):

Illusion rašė...

Jau ir aš spejau šiandieną šį straipsnį perskaityti.
Ka galima pasakyt - taiklu. Netgi LABAI.

Autorius rašė...

Gera straipsnio tema. Daug kas skundžiasi ir virkauja aplinkui - tai daugiausiai tie žmonės, kurie padarė klaidingą sprendimą ir dėl to kaltina visus aplinkui, nors reikėtų pažvelgti ir į save. Aš tikrai nesakau, kad studijuoju tobuloje specialybėje - bet studijuodama aš suprantu, kad pasaulis nesisuka tik aplink mane ir nėra tobulas, o kultūros vadyba tikrai ne visiems, kitos specialybės irgi netobulos, pripažinkim, kad ir studentai tikrai nėra dovanėlės ir jie irgi įtakoja dėstytojų darbą ir atsinešimą. Studijuoju tikrai išlepintų studentų programoje:)
AŠ visada maniau, kad geriau tą laiką kai skundies praleisti darant kažką daugiau. Ir stengiausi įkvėpti tuo kursiokus ne žodžiais - šiandien, mes komanda. Dirbame trečius metus.

Illusion rašė...

Šaunuolė. Iš tiesų kaip sakoma kaip pasiklosi taip išmiegosi. Aš irgi daug mieliau laisvalaiki leidžiu ką nors darydama, nors tas kas nors galbūt pasaulio maste yra tik dulkelė, nei pastoviai vėpsodama tv ar pan. Bet geriau daryti kažką negu švaistyti laiką.


Ir galiu duoti pvz. Pavasari baigiau universitetą. Turėjom kursioką, kuris domėjosi tuo ka studijuoja, vis rašydavo daugiau užduočių ir pan. Visi laikė moksliuku, tačiau dabar jis dirba prestižinėj firmoj ir gauna 5000lt/mėn, o tie kas juokėsi - viena mergina priauginėja nagus, kitas kloja grindis ir pan...

Aš šiuo metu turiu metų pertrauką tarp mokslų. Taip man baisu kiekvieną dieną išsvaistyti, nes jaučiu kaip noriu mokytis arba dirbti, nes kai ryte atsikeli ir neturi dienos tikslo, jauti kaip pamažu visas, net ir nenorėdamas aptingsti..
Siuabingai laukiu rugsėjo:)

Illusion rašė...

Ir dar kaip sakoma - ant lėkštutės tau niekas nieko neatneš, nori ko nors geresnio ir nebūt vidutinybe, turi siekti pats.

Autorius rašė...

Bet kuriuo atveju turėsi siekti pats. Ir sakyti, kad univeras tavęs neišmokė kažko, kad dabar darbo nerandi yra kvaila:
a) ar univeras tikrai turi Tau darbą surast ar Tu pats?
b) atkreipk dėmesį kaip mokeisi dalykus, kurių mokė, jei jau univeras kaltas.
c) įvertink savo paties atsinešimą į viską


Aš irgi turbūt imsiu pertrauką tarp studijų. Ne todėl, kad studijų programos man per prastos ir nematau tikslo toliau kankintis (:D), o todėl, kad baigiau iš esmės ką norėjau. Toliau norėčiau dėl išprusimo baigt magistrą dar labiau pasigilinant į sritį, kuriai simpatizuoju. Bet tai nebūtina ir yra kitų prioritetų šiuo metu. Tačiau žinau, kad magistro laipsnio aš sieksiu.

O kodėl tu ėmei pertrauką?

Illusion rašė...

Pertrauką dariau dėl to, kad visų pirma neįstojau į nemokamą vietą, o mano specialybės (verslo informatika) metų kaina 11000lt, tai dveji metai gausis 22000Lt;/
Visų antra dar daugiau mokintis programavimo jau nebenoriu. Per akis 4 metų:)

Šiuo metu aš Graikijoje, ten yra Salonikų ir Aristotelio universitetai ir vienas iš jų turi specialybę kuri manau man patiktų. Taigi nuo rudens bandysiu stoti į šį universitetą. Beto, ten reikia graikų kalbos, tai eisiu lankyti kalbos kursus, nes reikia išsilaikyti IELTS.

Taip kad tas praskipinimas manau nebus labai blogai. Išmoksiu, na jau beveik moku, graikų kalba ir jei pavyks įstoti čia į universitetą, bus labai geras expierencas + nemokama, o jei ir mokama tikrai pigiau nei tie 11000 metams..

Autorius rašė...

Na, atrodo neblogai ir teisingai gana: ) kalbas mokėti yra puiku, aš irgi norėčiau išmokti ką nors daugiau nei anglų, kiek rusų, žemaičių ir pagrindus darbui restorane vokiškai:D
Ir, aišku, tikiuosi, kad kada nors grįši į LT.

Unknown rašė...

Tas strapsniukas, kuri tu ikeliai tai NEERALUS!!! Figienai geras. Paciam, dabar labai prasviesina galva, ir padeda deliotis galvoje mintis i tam skirtas vietas, bei uzpildo tuscias :) Aciu tau!
Raimis
(LeftHanded)

Autorius rašė...

Labas, Raimi!

Labai faina, kad užsukai ir dar palikai pėdsaką! Dalintis gerais dalykais gera, visada prašom!:)

 
Blogger design by suckmylolly.com